Direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić najavio je da će povodom 120 godina od prve stalne izložbe i Dana Muzeja biti organizovana manifestacija „Dani Etnografskog muzeja“ od 19. do 22. septembra.

Na konferenciji za novinare direktor Etnografskog muzeja Marko Krstić je rekao da tim događajem Muzej pokušava da napravi vezu između onog što su radili više od jednog veka i onog što će raditi u buduće. On je poručio da je to rebrendiranje srpske tradicije na najbolji mogući način, sa idejom da Muzej u što skorijem periodu postane savremeni muzej koji može da bude referentan u Srbiji i inostranstvu.

Načelnica Odeljenja za proučavanje etnografskog kulturnog nasleđa Tatjana Mikulić je izjavila da je njihova ideja bila da se prikaže način na koji se odvijaju terenska istraživanja i načine na koji se muzejski fondovi obogaćuju.

Muzičari Radiša i Ratko Teofilović, koji čine duo Braća Teofilović biće specijalni gosti na izložbi „Memorija“.

Glavni dan, petak 20. septembar, obeležiće gostovanje ansambla „Kolo“ i akademskog hora „Lola“, kao i velika izložba „Memorija“ na kojoj će biti predstavljena terenska istraživanja Etnografskog muzeja. U nedelju, 22. septembra biće organizovan program, koji će voditi deca i gde će deca imati mogućnost da traže predmete po muzeju.