Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas ispred Palate Srbija predsednika Izraela Isaka Hercoga, uz najviše državne počasti. Nakon sastanka Hercog je izjavio da je jedan od njegovih prioriteta potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Srbijom, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da bi Srbija, sa svoje strane, trebalo da ubrza sve neophodne procedure.

Izraelskom predsedniku je priređen svečani doček uz počasni stroj Garde i uz intoniranje himni Izraela i Srbije. Gosta iz Izraela dočekali su i prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, ministarka pravde Maja Popović, kao i direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović. Nakon svečanog dočeka usledio je tet-a-tet sastanak dvojice predsednika, a u okviru posete održan je i plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Države Izrael, predvođenih Vučićem i Hercogom. Dvojica predsednika su se i obratila medijima.

Hercog je rekao da dve zemlje imaju kapacitet da utrostruče robnu razmenu u naredne tri godine. Izrael je snažna, produktivna, inovativna ekonomija, koja traži prostor za investiranje, naglasio je Hercog. Prema njegovim rečima, Srbija ima stabilan rast sa ogromnim potencijalom, u srcu je Evrope, između Istoka i Zapada i na tri sata leta od Izraela. Srbija ima dobro tržište radne snage i možemo razgovarati o investicijama u industriju, poljoprivreda, za zajedničke poduhvate u IT sektoru, dodao je Herocg. On je ukazao da izraelski turisti traže nova mesta, jer su pojedina tržišta sada za njih zatvorena, poput Turske, pa bi Srbija mogla da bude to mesto.