Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas na sastanku sa pedstavnicima sindikata prosvete da je Vlada u fokus stavila poboljšanje materijalnog položaja nastavnog osoblja, kome će od 1. januara plate biti povećane 12 odsto, dok će plate za nenastavno osoblje biti veće osam odsto, kao i ostalim zaposlenima u javnom sektoru. Reprezentativni prosvetni sindikati saopštili su da nisu postigli dogovor o platama i da ostaju pri ranije zakazanom protestu 16. septembra.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Vučević je istakao da će povećanje plata nastavnog osoblja u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru biti veće 50 odsto, što će doprineti da početna plata u prosveti iznosi 94 odsto prosečne zarade u Srbiji. On je dodao da će Vlada Srbije težiti izjednačavanju početne plate u prosveti sa prosečnom zaradom u Srbiji, što je jedan od zahteva sindikata prosvete. Vučević je naveo i da je ispunjen najveći broj zahteva sindikata prosvete, koji su definisani Protokolom potpisanim prošle godine.

Reprezentativni prosvetni sindikati saopštili su da nisu postigli dogovor o platama. Portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Mirjana Gašić je najavila da će 16. septembra reprezentativni prosvetni sidnikati protestovati u gradovima širom Srbije ispred lokalnih školskih uprava.  U Beogradu će se zaposleni u prosveti okupiti u Parku Manjež.  Sastanci zaposlenih u školama počeće u 10 časova, a okupljanja na zakazanim lokacijama krenuće 90 minuta kasnije.  „Protesti su najavljeni, obavešteni su svi organi koji treba da budu obavešteni. To će biti još jedna prilika da skrenemo pažnju vladi na obavezujuće zadatke iz Protokola. Pokazujemo im i da će našim zahtevima morati da posevete posebnu pažnju“, poručila je Mirjana Gašić.