Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić posetio je danas sedište kompanije „Huawei Technologies Co, Ltdˮ u Šendženu, gde se sastao sa predsednikom ove kompanije za saradnju sa javnim sektorom i vladama Džang Jongom.

Ministar Dačić je pohvalio visok nivo saradnje između Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i kompanije „Huavejˮ, ukazujući na do sada realizovane značajne projekte, poput video-nadzora u saobraćaju. On je podvukao da su osnov saradnje Srbije i NR Kine prijateljski odnosi utemeljeni strateškim dokumentima, potpisanim od strane dvojice predsednika – Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, i izrazio očekivanje da će svi dosadašnji projekti doprineti efikasnijem radu pripadnika MUP-a Srbije.

Sagovornici su razmotrili pravce dalje saradnje, kao i mogućnosti njenog unapređenja u oblasti edukacije kadrova, studijskih poseta, razmene informacija i obuka, uz eventualno otvaranje istraživačkog centra u Srbiji.

Dačić je izrazio zadovoljstvo realizacijom najznačajnijih projekata, kao što su proširenje eLTE mreže u Srbiji i projekat 112, koji predstavlja sistem povezanih operativnih centara za brzo i efikasno povezivanje hitnih službi. On je iskazao podršku svim naporima za dalji razvoj novih tehnologija koje će olakšati i unaprediti rad policije.

Džang je preneo zahvalnost potpredsedniku Vlade na kontinuiranoj podršci kompaniji „Huavejˮ, dugoj već 15 godina, od samih početaka poslovanja u Srbiji.

Nakon sastanka, Dačiću su prikazana najnovija dostignuća pre svega iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, ali i najnovija investicija kompanije u oblasti auto-industrije, gde su zajedno sa kompanijom „Aitoˮ razvili automobil koji se može kretati autonomno.