Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštio je danas da ne organizuje i ne učestvuje u jednodnevnom štrajku – obustavi nastave u školama 16. septembra i pozvao sve zaposlene u školama da se pridruže „belom štrajku“ i kvalitetnom formulisanom predlogu za obračun zarada u prosveti.

„Beli štrajk“ podrazumeva da nastavnici do 11. oktobra neće upisivati ocene u elektronski školski dnevnik. Ocene ukidaju zbog toga što su one, kako navode, najčešći povod verbalnog i fizičkog nasilja nad zaposlenima u obrazovanju, sve dok ne budu adekvatno zaštićeni.

Kako je ranije objašnjeno, ako vlast ne preduzme ništa za ispunjenje zahteva svim učenicima će biti upisana po jedna petica. Ona će biti sasvim dovoljna da svima petice budu zaključene i na polugodištu i to je u skladu sa propisima.

Iz NSPRS ističu da su „sindikati koji su do skoro jedini govorili u ime prosvetnih radnika, ovi koje vlast neguje kao reprezentativne i plaća ih iz budžeta, pokazali da su im sve akcije prethodnih godina bile bez smisla i bez rezultata, da su im zahtevi diletantski, a nastupi u javnosti smušeni, često i sramotni, dok se položaj zaposlenih sve više pogoršavao“.

Oni su poručili da je „vreme za promene i to velike – za kvalitetne i održive zahteve umesto amaterskog blamiranja pred Vladom i javnošću“