16. septembra ističe nekoliko puta produžavan rok za predaju zahteva na prvom javnom pozivu iz IPARD 3 programa koji se odnosi na izgradnju objekata i podizanje zasada. Po zatvaranju tog poziva očekuje se novi – za nabavku mehanizacije i traktora.

Kada je o traktorima i mehanizaciji reč, postoje izmene u odnosu na ranije javne pozive. Konkurisati, kao i dosad, mogu fizička lica, preduzetnici i zemljoradničke zadruge. Svi oni moraju imati registrovana poljoprivredna gazdinstva u aktivnom statusu. Međutim, promenjeni su uslovi u pogledu površina koje se obrađuju, visine podsticaja, bodovanja i rangiranja…

IPARD podsticaji iznose:

60 odsto od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova;

65 odsto od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova – ako se u planinskom području nalaze: svi objekti koji su predmet investicije u izgradnju objekta, ili sva gazdinstva sa mlečnim kravama u sektoru mleka, odnosno svi objekti sa odgovarajućom vrstom životinja u sektoru mesa, jaja i ribarstva, ili sve katastarske parcele upisane u Registar na kojima se obavlja primarna poljoprivredna proizvodnja biljnih kultura u sektoru voća, povrća, grožđa, žitarica i industrijskog bilja;

70 odsto od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova – ako je podnosilac zahteva: fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili preduzetnik, mlađi od 40 godina starosti na dan podnošenja zahteva za odobravanje projekta, ili proizvođač sertifikovanih organskih proizvoda u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u skladu sa propisima kojima se uređuje organska proizvodnja.

IPARD podsticaji se utvrđuju u dodatnom iznosu od 10 odsto preko procentualnog iznosa od 60 odsto prihvatljiih troškova samo za investicije u upravljanje otpadom i otpadnim vodama i proizvodnju i skladištenje energije iz obnovljivih izvora. Najviši ukupan iznos u kome se utvrđuju IPARD podsticaji ne može preći iznos od 75 odsto od vrednosti ukupnih prihvatljivih troškova po zahtevu.

Po jednom zahtevu, bez obzira na ukupnu vrednost predmetne investicije, korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u minimalnom nominalnom iznosu od 20.000 evra i maksimalnom nominalnom iznosu od 1.000.000 evra. U periodu sprovođenja IPARD 3 programa, korisnik može da ostvari pravo na IPARD podsticaje u skladu sa ovim pravilnikom u ukupnom maksimalnom nominalnom iznosu od 2.000.000 evra.

Za podsticaje za nabavku traktora ove godine planirano je 2,7 milijardi dinara.