Predsednik Narodne stranke Vladimir Gajić izjavio je danas da glavni protivnik Srbije u rešavanju pitanja Kosova i Metohije nije kosovski premijer Aljbin Kurti nego međunarodna zajednica, predvođena SAD i EU, kojima je „cilj da Srbima slome kičmu na Balkanu“, saopštila je ta stranka.

„Albanci bi se ovako ponašali i sprovodili nasilje nad Srbima i da bilo je ko drugi njihov premijer. Naš problem su SAD i Evropska unija, u kojoj glavnu reč imaju Nemačka i Francuska. To su države koje su nas 1999. godine bombardovale, a potom primenile i pravno nasilje da bi od Srbije otele deo teritorije. Situacija na Kosovu i Metohiji je ovakva zato što oni hoće da bude tako, a ne zato što to hoće Kurti“, rekao je Gajić televiziji Kurir. On je je istakao da Srbija više ne može samo da posmatra stradanje Srba i teror Albanaca na Kosovu i Metohiji, nego konačno mora da se ponaša kao država i preduzme odlučne korake. „Srbija mora da napusti Briselski sporazum, koji nije pravno obavezujuć nego je to politički dokument. Srbija je ispunila sve, a Albanci ništa. Moramo, takođe, jasno da odbacimo ’francusko-nemački’ plan i ohridski implementacioni sporazum“, rekao je Gajić.

On je istakao da Srbija mora da se drži međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti (SB) UN, kojom je određeno da će o konačnom statusu Kosova i Metohije biti odlučeno u SB UN, podsetivši da u SB UN Rusija i Kina imaju pravo veta. „Kurti je u velikoj zabludi ako misli da će ovim talasom nasilja i proterivanjem Srba nešto trajno dobiti. Kosovo i Metohija će uvek ostati srpsko. Važno je da mi ne budemo najgora generacija Srba u istoriji“, rekao je Gajić.

Na pitanje o predlogu zakona o litijumu koji je juče najavio deo opozicije, Gajić je odgovorio da oni ne predlažu trajnu zabranu iskopavanja litijuma nego „kada se budu stvorili uslovi i budemo pravna država… onda bi možda i moglo“. „Jasno je, međutim, da ne postoji nova tehnologija kojom se na ekološki način dobija litijum. Vodeći hidrogeolog u Srbiji dr Zoran Stevanović, objasnio je da je glavni problem zaštita vode i da bi iskopavanje litijuma Srbiji moglo da nanese nenadoknadivu štetu. Čak je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je zagađenje vode veliki problem. Ne bi trebalo kopati ako postoji i promil mogućnosti da se voda zagadi“, rekao je Gajić.

On je ocenio da, da čak i da nema ekološkog problema, Srbija nema ekonomski interes za otvaranje rudnika litijuma, jer bi dobijala rudnu rentu od tek pet odsto, a memorandumom koji je potpisan sa Nemačkom predviđeno je da Srbija ni na koji način neće sprečavati izvoz sirovine, što je veoma opasno jer dovodi Srbiju u poziciju afričkih država poput Konga.