Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin obratio se učesnicima sastanka visokih predstavnika za bezbednost BRIKS-a i partnerskih zemalja u Sankt Peterburgu.

Vulin je zahvalio na retkoj prilici da Srbija govori na tako uvaženom i velikom skupu i rekao da je u svetsku politiku nužan povratak straha ili razuma i zamolio da se svetu vrate strah od uništenja, stid zbog zločina prošlosti i uspostavi sistem kolektivne bezbednosti u kome će se znati pravila i u kome obojene revolucije neće biti način za promenu izborne volje građana.

Kako je naveo, ako zemlje BRIKS-a uspeju da ojačaju svoj savez, prevaziđu i određene razlike koje postoje među njima, BRIKS može da ponudi ne samo ekonomski savez već i da preraste u garant bezbednosti koji će vratiti ravnotežu i strah.

Ako ne ponudite nadu našoj planeti već u našoj generaciji neće biti planete koja je vredna življenja, istakao je potpredsednik Vlade Srbije. Naglasio je da i Srbi i Rusi veruju da je istina sama po sebi dovoljna i da je zato nismo ni mnogo branili niti ozbiljno shvatili pokušaje revizije istine o Drugom svetskom ratu i rezultate te revizije.

„Svet se vodi na lažima. Tako su Ruse slagali da se NATO neće širiti na istok kao što su ih slagali da je Minski sporazum sporazum za mir a ne kupovina vremena za pripremu rata sa Rusijom. Tako su nas Srbe slagali da će problem Kosova i Metohije biti rešavan u okviru Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244, da će se sprovesti Briselski sporazum potpisan sa Evropskom unijom, a sve vas dragi prijatelji su slagali da su 1999. Ubijali Srbiju zato što je činila zločine. I da to više nikada neće ponoviti. Kao što su vas sve zajedno slagali da je u Srebrenici počinjen genocid, da su Srbi genocidan narod“, rekao je u svom obraćanju potpredsednik Vulin i upitao „zar Nemci nisu genocidan narod a Srbi jesu?“.

Potpredsednik Vlade Srbije je zaključio da je zato u svetsku politiku nužan povratak straha ili razuma i da Srbija očekuje od velikih sila da preuzmu odgovornost za sudbinu planete i uspostave nove sisteme bezbednosti.