Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon završenog petog dana posete Narodnoj Republici Kini, u gradu Šendžen, da je boravak srpske delegacije doprinos realizaciji strateškog partnerstva.

Ministar Dačić je sumirajući posetu Kini rekao da je ona  svakako značajan doprinos realizaciji našeg strateškog partnerstva i zajedničke izjave dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga o izgradnji globalne bezbednosti.

 

Dačić je rekao da je  dogovoreno da ministar javne bezbednosti Kine u narednim mesecima dođe u bilateralnu posetu Srbiji, što je od velikog značaja za naše odnose. Istakao je da je ono što je sigurno da je poseta bila izuzetno značajna i da predstavlja realizaciju svega što je dogovoreno između predsednika Vučića i Sija. Boravak u Kini će, kaže, završiti posetom Hong Kongu, gde će po prvi put imati bilateralne razgovore sa rukovodstvom Hong Konga koji je sada deo Kine, a sa željom da izgradimo posebne i dobre odnose između policije Hong Konga i Srbije, imajući u vidu da je to bila i njihova želja, kineske strane, da se ovakva poseta realizuje ovako i završi u Hong Kongu.

Dačić je podvukao da smatra da je obaveza svih da daju doprinos  politici koja pre svega vodi računa o nacionalnim i državnim interesima, u uslovima kada je Srbiji teško, kada je naš narod na Kosovu i Metohiji ugrožen, kada Srbija trpi pritiske zbog svoje nazavisne, samostalne spoljne politike i kada postoji nestabilnost u regionu .