Sistem za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko – tehnološke nesreće, proradiće u nedelju 15. septembra, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije.

Osnovna funkcija Sistema za vanredne situacije koji je uveden u saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije je uspostavljanje brze reakcije u slučaju vanrednih situacija na određenoj teritoriji kreiranjem i slanjem alarma raznim učesnicima u slučaju poplave, bujice, oluje, zemljotresa, požara, eksplozije, opasnih materija, saobraćaja ili snežnih nanosa.

Inicijatori alarma mogu biti RHMZ, Srbatom, Srbija Vode, Vojvodina Vode,  Seizmološki zavod, Policijske Uprave MUP-a ili Sektor za vanredne Situacije MUP-a Srbije.

Korisnici koji dobijaju e-mail notifikacije o novom Alarmu, povezuju se na Sistem za vanredne situacije, preuzimaju priloge i distribuiraju ih preko svojih kanala, čime alarmiraju javnost.

Spoljni korisnici su mobilni operateri, nacionalni i lokalni mediji, Putevi Srbije, aerodromi, autobuske i železničke stanice, navelo je Ministarstvo.

Pomoćnik direktora Hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović je ranije izjavio da će SMS-poruke sadržati kratke i jasne informacije o opasnosti, a u samoj poruci postojaće link stranice na internetu gde će biti sve informacije i uputstva kako se ponašati i zaštititi od opasnosti na koju se odnosi upozorenje