U kineskoj fabrici Linglong u Zrenjaninu danas je počela serijska proizvodnja automobilskih guma. Svečanu ceremoniju mogli su da snimaju svi akreditovani mediji dok je snimanje samog pogona bilo omogućeno samo pojedinim, odabranim medijima.

Ceremoniji povodom početaka serijske proizvodnje prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, generalni direktor Linglong Tire Feng Vang, ambasador Kine u Srbiji Li Ming, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, ministarka privrede Adriana Mesarović, ministarka životne sredine Irena Vujović, i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. Obraćajući se prisutnima Vučić je rekao da je fabrika Linglonga ubedjivo najveća grinfild investicija ikada ostvarena u Srbiji.

Vučić je naglasio da će Linglong doneti boljitak Zrenjaninu i njegovim stanovnicima, za koje, kako je rekao, i država čini mnogo.

Generalni direktor kompanije „Linglong“ Fang Veng rekao je da su ove godine već ostvarili zadate ciljeve. “Beležimo jako dobre rezultate i očekujemo prihod koji će značajno doprineti razvoju srpske ekonomije. Ovo je jedna od najvećih fabrika u Evropi, sarađivali smo sa više od 100 kompanija tokom različitih faza našeg projekta. Zelena proizvodnja predstavlja neophodnu stavku za razvoj“, istakao je generalni direktor kompanije „Linglong“.

Ambasador Kine u Srbiji Li Ming ocenio je da je otvaranje fabrike „Linglong“ u Zrenjaninu simbol daljeg povezivanja interesa Srbije i Kine i dodao da je, zajedno sa razvojem bilateralne trgovine, prisutan konstantan rast kineskih investicija u Srbiji. On je istakao da očekuje da će biti još kineskih kompanija koje će ulagati u Srbiji i koje će doneti najnoviju tehnologiju i ekološku proizvodnju

Ovom prilikom potpisan je Memorandum o razumevanju o dodatnim ulaganjima kompanije, kao i Memorandum o saradnji između kompanije Linlong, Univerziteta u Pekingu i Univerziteta u Novom Sadu.

Ono što je začudilo mnogobrojne medijske ekipe je činjenica da su obilazak pogona mogle da snimaju samo pojedine, odabrane ekipe, poput Tanjuga, Pinka i Informera. Organizatori su istakli da nisu imali dovoljno vozila za sve medije i da je Tanjug za snimanje odabran kao servis od kog drugi mediji kasnije mogu preuzimati materijal.