Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić izjavio je juče da članstvo u EU ostaje jasan prioritet i strateško opredeljenje spoljne politike naše zemlje, naglasivši da su brojni koraci i napredak u reformskom procesu jasan pokazatelj posvećenosti evropskim integracijama.

Ministar Đurić se, u okviru posete Estoniji, sastao sa direktorom Međunarodnog centra za odbranu i bezbednost iz Talina Indrekom Kanikom, a zatim je, u okviru okruglog stola koji je usledio, razgovarao sa rukovodstvom i istraživačima tog centra. On je tom prilikom objasnio da se spoljna politika Srbije zasniva na realizaciji strateških nacionalnih ciljeva – očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i poštovanju uspostavljenih principa međunarodnog prava, članstvu u EU,  razvoju dobrosusedskih odnosa i unapređenju regionalne saradnje, jačanju saradnje sa najznačajnijim globalnim političkim akterima u svetu, kao i ekonomskom razvoju i razvoju bilateralnih odnosa sa svim zemljama. Prema njegovim rečima, naša zemlja ima jednako pravo da kao bilo koja druga zemlja na svetu štiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet, zbog čega pitanje Kosova i Metohije za nas ostaje pitanje od najvišeg nacionalnog i državnog značaja.

Šef srpske diplomatije je naveo da, pored negovanja što boljih dobrosusedskih odnosa, promovišemo i „pozitivnu agendu“ orijentisanu ka budućnosti, gde bi se težište saradnje, umesto na razlike, stavilo na razvoj ekonomskih i drugih vidova uzajamno korisnih povezivanja. Uporedo sa procesom evropskih integracija, nastojimo da razvijamo i jačamo saradnju sa državama iz svih delova sveta, gradeći nova i negujući stara partnerstva i tradicionalna prijateljstva, objasnio je Đurić.

On je naglasio da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, zasnovanu pre svega na očuvanju nacionalnih i državnih interesa, ali uvek uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava. Srbija, kako je podvukao, neće odustati od zalaganja za univerzalno važenje temeljnih principa Povelje Ujedinjenih nacija, bez obzira na to što još uvek trpimo posledice njihove selektivne primene.