Manifestacija Evropska noć istraživača, 15. po redu, održaće se 27. septembra od 16 do 22 časova u 16 gradova, pod sloganom “Pažnja! Nauka na putu”, saopštili su danas organizatori.

Gradovi gde će se održati Evropska noć istraživača su Beograd, Niš, Kragujevac, Pirot, Leskovac, Ranovac, Čačak, Kruševac, Zaječar, Smederevo, Novi Sad, Subotica, Mokrin, Kikinda, Šabac i Inđija. Ove godine noć istraživača se realizuje u okviru dva projekta – TRAILS i ReFocusFLOW.

Koordinator projekta ReFocuS FLOW iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Jasmina Nestorović Živković izjavila je da će u Beogradu posetioci imati prilike da obiđu nekoliko lokacija, od Evropske kuće, Trga republike, Matematičkog fakulteta, Fakulteta za fizičku hemiju do Naučnog centra za promociju nauke.

Kordinator projekta TRAILS iz Kreativno edukativnog centra u Novom Sadu Vladimir Todorović rekao je da će se u okviru manifestacije aktivirati Naučno tehnološki park, gde su planirana predavanja, panel, radionice za najmlađe sa temom neuronauke, i da je cilj približiti veštačku inteligenciju širokim masama.

Evropska noć istraživača istovremeno se održava u više od 400 gradova u 23 evropske zemlje, pod pokroviteljstvom Evropske komisije.