Svetski dan pacijenata Srbija dočekuje sa rekordnim listama čekanja. Na operaciju ili neku od lekarskih interevencija koja uključuje pregled magnetnom rezonancom ili nekim drugim vidom snimanja u Srbiji čeka više od 78.000 pacijenata.

Ove godine u fokusu Svetskog dana bezbednosti pacijenata je bezbedna primena lekova.

Najveći broj pitanja pacijenata odnosi se na bezbednost uzimanja nekog novog leka.

Misija Svetskog dana bezbednosti pacijenata je da se kreatori politike i lideri u zdravstvu uključe i pomognu što boljoj zaštiti pacijenata, kao i da sami pacijenti postanu svesniji da treba češće da misle na svoje zdravlje, idu na preventivne preglede i zahtevaju informacije o svakoj proceduri ili leku koji im je prepisan.

U Srbiji trenutno više od 78.000 pacijenata čeka na neku od lekarskih intervencija. Teško je reći koliko su ti pacijenati bezbedni s obzirom na predugo čekanje. Najteže je onima koji na ortopedske operacije čekaju po četiri i više godina.

Praksa je da u Srbiji većina pacijenata čak i kada oseti neku tegobu, pomoć lekara bira kao poslednje sredstvo. Zakazivanje i čekanje su dugotrajne procedure zbog kojih mnogi odustaju od neophodnih preventivnih pregleda.

Mnogi pacijenti u Srbiji čak i kada stignu na red na lekarsku intervenciju ili operaciju ne budu adekvatno obavešteni o mogućim rizicima. Lekari po nepisanom pravilu ne upućuju pacijente ni u moguće nuspojave lekova koje im prepišu.