Beogradska nadbiskupija proslavila je stogodišnjicu osnivanja, a svečanosti u Katedrali uznesenja blažene device Marije prisustvovali su poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije, kao i predsednik i premijer Srbije Aleksandar Vučić i Miloš Vučević.

Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet rekao je da hrišćani na ovim prostorima žive od rimskog doba, a Beogradska nadbiskupija je osnovana 1914. konkordatom potpisanim između Kraljevine Srbije i Svete Stolice, da bi deset godina kasnije bio imenovan prvi nadbiskup.

Državni sekretar Svete Stolice kardinal Pjetro Parolin preneo je pozdrave pape Franje i rekao da je ovo prilika da se zahvalimo Gospodu na svim blagoslovima u prethodnih 100 godina.

Ne možemo govoriti o sadašnjosti i budućnosti, ako zaboravimo prošlost, rekao je kardinal Parolin. On je ukazao na to da je crkva telo Hristovo i dodao da smo svi pozvani da sarađujemo u sili dara duha, smatrajući sebe delom tog tela. Poručio je da nema veće zablude od toga da čovek može živeti sam i daleko od ljudske zajednice. Kako je rekao, hrišćanska nada otvara puteve budućnosti kada bi pesimizam želeo da nas drži zarobljenima, daje mir i čini da sanjamo o novom čovečanstvu, o izgradnji sveta u bratstvu i miru. Parolin je dodao da je beogradska nadbiskupija, sa drugim nadbiskupijama, pokazala milosrđe u ratu i u krizama. Moramo da budemo crkva koja donosi radost jevanđelja svakom čoveku našeg vremena, kazao je Parolin.