Delegacija Evropske unije u Srbiji organizovala je jednodnevni događaj na Adi Ciganliji u okviru Evropske nedelje mobilnosti, inicijative koja promoviše održivu i zdravu urbanu mobilnost.

Događaj je organizovan u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, kao i sa Stalnom konferencijom gradova i opština, Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Sportskim udruženjem Tour de Fun.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva izjavila je da Evropska nedelje mobilnosti 2024. podstiče da usvojimo čistija, pametnija transportna rešenja i prigrlimo ekološki prihvatljive stilove života.  „Unija podržava napore Srbije u promociji zelene mobilnosti i posvećena je smanjenju emisija i unapređenju urbanog života“, rekla je Halačeva i dodala da će u okviru teme „Javne površine za sve“ pokazati kako hodanje, vožnja bicikla i javni prevoz mogu pozitivno transformisati urbani život.

Deca iz osnovnih škola sa opština Čukarica i Novi Beograd, zajedno s roditeljima i nastavnicima, zabavljala su se u utorak na interaktivnom poligonu sa preprekama, gde su sticala agilnost i veštine u vožnji bicikla, učila o bezbednosti i specifičnostima urbane mobilnosti.

Od 16. do 22. septembra širom Srbije obeležava se Evropska nedelja mobilnosti, a ove godine biće uključeno 35 opština, što ukazuje na interes za stvaranje gradova bez zagušenja, sa funkcionalnim zajedničkim zelenim površinama, navedeno je u saopštenju.