Državni sekretar u Ministarstvu pravde Miroslav Panić izjavio je danas da to ministarstvo radi na izmenama Zakona o oduzimaju imovine proistekle iz krivičnog dela koje bi trebalo da usklade propise Srbije sa evropskim.

Panić je na skupu o dopunskim mehanizmima za oduzimanje nezakonito stečene imovine, koji je u Beogradu organizovao Savet Evrope, najavio da bi rad na tekstu zakonskih izmena trebalo biti gotov do kraja septembra.

Panić je govorio i o upravljanju digitalnom imovinom koja je privremeno ili trajno oduzeta.

Direktorka Odeljenja Saveta Evrope za ekonomski kriminal i korupciju Livija Stojka upozorila je danas na porast organizovanog kriminala, kao na i to da su kriminci često brži od mehanizama koji treba da suzbiju njihovu nezakonitu dobit.

Šef Misije Saveta Evrope Janoš Babić je ukazao da se samo dva odsto imovine stečene privrednim kriminalom rutinski oduzme, a da 98 odsto ostaje u grupama organizovanog kriminala, istakavši da još mnogo mora da se radi na jačanju efikasnosti u toj borbi.  On je dodao i da ta neefikasnost utiče i na život građana, pošto je imovina stečena kriminalom van poreskog sistema i uskrećuje budžet koji bi mogao da unapredi živote ljudi.