Poljoprivredna područja Srbije sa svim svojim uslovima imaju nesumnjivo niz prednosti za povećanje broja hektara organske biljne proizvodnje tj. ukupne proizvodnje hrane. U ovoj godini se na taj način obrađuje 21.000 hektara.

Svakako da je značaj organskog vida primarne poljoprivrede višestruk, kako kvalitetom proizvoda tako i statusom egzistencije stanovništva u ruralnim sredinama. Osnovne biljne vrste na koje Srbija može da ima potencijal „organska“ su voćarske, povrtarske i ratarske. Potrebna je dobra volja, pomoć države (ove godine je to 26.000,00 dinara po hektaru) i slušanje saveta stručnjaka i prihodi će omogućiti pristojan život gazdinstvu.

Šumadija kao centralno područje sa svim svojim odlikama, pedološkim, agroekološkim tradicionalnim resursima i shvatanjima tj. odnosom prema agraru može da ima vodeće regionalno mesto u organskoj proizvodnji. Uspešna organska proizvodnja počiva na zemljištu dobro snabdevenim organskom materijom, dobre strukture i vodno-vazdušnih osobina, bogatom živim svetom. Obrada zemljišta kao i sam plodored stavljaju se u prvi plan za ovu proizvodnju, kao i izbor jednogodišnjih i višegodišnjih biljnih vrsta što sve čini jedan sistem gajenja na drugačijem nivou od konvencionalnog. Proizvodno područje Šumadije može da na 5-10% obradivih površina uvede organsku proizvodnju sa stručnim pristupom: u obradi zemljišta, predsetvenoj pripremi, plodoredom i izborom preduseva u organskoj proizvodnji, izborom useva, izborom sorte ili hibrida, sistemom đubrenja i merama zaštite.

Da li ćemo u budućem vremenu učiniti ozbiljan korak na ovoj vrsti proizvoda još uvek je neizvesno. Naravno osnovne uslove za to imamo kao i metode, tehnološka znanja i slično. Neophodna su daleko veća podsticajna sredstva sa državnog nivoa. Sve je veći broj hektara pod organskim načinom proizvodnje. Podsticaji su neodgovarajući, ali svest potrošača izaziva višu tražnju i time podstiče poljoprivrednike da se odluče za organsku proizvodnju. Na tržnicama u Beogradu – blok 44 i u Novom Sadu – Riblja pijaca je odvojen određen broj tezgi koji pružaju na neki način siguran plasman. Velika bi pomoć bila kada bi država odredila da se za predškolske ustanove obezbedi jedan (više dana) kada će deca biti edukovana o značaju ovog vida proizvodnje i taj dan svi obroci da budu napravljeni od organski gajenih proizvoda.