U Skupštini Srbije održan je Kolegijum koji je sazvala predsednica parlamenta Ana Brnabić, a dogovoreno je da u ponedeljak počne rasprava o rebalansu budžeta za ovu godinu.

Prethodno bi predlog o rebalansu budžeta za 2024. godinu trebalo da bude usvojen na sednici Vlade Srbije, u četvrtak, 19. septembra. Takođe, dogovoreno je i da po završetku rasprave o budžetu parlament razmatra predlog zakona koji je podnela opozicija vezano za litijum. Podsetimo, predstavnici opozicije predali su prošle nedelje zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine Srbije i predložili izmene i dopune Zakona o rudarstvu i energetici kako bi se sprečila dalje ekploatacija litijuma. Pored partija koje su deo aktuelnog saziva Skupštine Srbije, na sastancima su učestvovali i pokret „Kreni-promeni“, odnosno lider ovog pokreta Savo Manojlović i predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), Zlatko Kokanović i Nebojša Petković. Tim povodom, predsednica Skupštine Ana Brnabić izjavila je da će staviti na dnevni red zahteve opozicije o zabrani iskopavanja litijuma, te da jedva čeka sednicu Skupštine Srbije na kojoj će se razgovarati o ovoj temi, i zapitala se zašto opozicija nije zahtevala i da Vučić dođe na sednicu parlamenta.

Današnjem sastanku, koji je Brnabić sazvala povodom informisanja o radu skupštine, prisustvovali su šefovi poslaničkih grupa vladajuće koalicije kao i opozicije.