U Beogradu je otvorena izložba „Zaštićena područja Srbije“ koja prikazuje prirodu Srbije, raznovrsnost flore i faune i endemske vrste.

Izložbu na Savskom šetalištu na Kalemegdanu koja traje do sredine oktobra, čine 24 panoa sa 100 fotografija 17 zaštićenih područja. Prikazani su nacionalni parkovi Fruška Gora, Đerdap, Kopaonik, Tara, Kučaj – Beljanica, Stara planina i Šar planina, parkovi prirode Golija, Radan, Zlatibor, Šargan-Mokra Gora, Sićevačka klisura. Na panoima su i prizori iz predela izuzetnih odlika Ovčarsko-Kablarska klisura, dolina Pčinje i Vlasina, kao i iz Specijalnog rezervata prirode Uvac i klisure reke Mileševke.

Izvršna direktorka Zavoda za zaštitu prirode Srbije Branka Vujović je rekla na otvaranju da zaštićena područja zauzimaju 8,6 odsto teritorije Srbije, a uskoro će ta površina porasti na 10 odsto.

Učionica na otvorenom i izložba, deo su obeležavanja dana Evropske baštine, budući da izabrana područja čuvaju prirodu, predele i kulturna dobra, koji su jedinstven segment mreže evropske baštine.

Izložbeni paneli su dvojezični na srpskom i engleskom jeziku.