Za nasilničku vožnju na putevima u Srbiji je od početka godine pred tri prekršajna suda, koja imaju najveći broj predmeta i pokrivaju tertorije sa najvećim brojem stanovnika i vozila – u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, doneto ukupno 309 osuđujućih presuda, od čega samo 38 zatvorskih kazni, pišu Večernje novosti.

Mali broj zatvorskih sankcija za najteže saobraćajne prekršaje, iako ih zakon predvđa u tim slučajevima kao prvu, a ne alternativnu kaznu, ne deluje destimulišuće za one koji sedaju za volan pijani i drogirani, prolaze kroz crveno svetlo ili drastično prekoračuju brzinu.

Od početka godine je pred Prekršajnim sudom u Beogradu doneto 150 presuda za nasilničku vožnju, od kojih je u dva slučaja izrečena zatvorska kazna između 15 i 30 dana, a četiri u trajanju većem od mesec dana. Pred sudijom dežurne službe, u skraćenom postupku, procesuirano je 12 predmeta nasilništva na drumu, u redovnom 154, a oko 10 odsto ukupnog broja podnetih zahteva za pokretanje prekršajnog postupka za nasilničku vožnju je zastarelo.

Pred Prekršajnim sudom u Novom Sadu od početka godine doneto je 88 osuđujućih presuda za nasilničku vožnju, a izrečena je 21 zatvorska kazna, od čega 18 u trajanju od 15 do 30 dana, a tri duže od jednog meseca. I u Novom Sadu je oko 10 odsto predmeta zastarelo.

Niški Prekršajni sud doneo je 71 presudu za nasilničku vožnju, od čega 11 zatvorskih kazni – dve zatvora od 15 dana, sedam od 30 dana, dve od 45 dana, a u ovoj godini ni u jednom predmetu nije nastupila relativna zastarelost, dok je od nerešenih predmeta pokrenutih prethodnih godina u dva nastupila apsolutna zastara.