Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić i podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez potpisali su u Vašingtonu Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike između Srbije i SAD.

Đurić je, nakon potpisivanja ovog dokumenta, istakao da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o strateškoj saradnji u oblasti energetike napravila važan korak ka unapređenju partnerstva sa SAD i značajan iskorak ka osiguranju dugoročne energetske bezbednosti.

Fernandez je ocenio da će potpisivanje ovog sporazuma podići srpsko-američku saradnju na viši nivo, dodavši da su SAD zadovoljne činjenicom da će saradnja sa Srbijom na polju čiste energije biti nastavljena. Klimatske promene su izazov našeg vremena, ali su i prilika da se investira u energije budućnosti, a prvi korak je napravljen danas, naglasio je on.

Đurić i Fernandez su, nakon ceremonije potpisivanja sporazuma, imali i bilateralni sastanak, na kojem su razgovarali o raznovrsnim aspektima energetske saradnje Srbije i SAD.