Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se danas sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Džonom Harisom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje.

Ministar Gašić istakao je da Srbija aktivno doprinosi očuvanju stabilnosti i bezbednosti u regionu, kao i da je opredeljena da sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao značajnim partnerom, nastavi da neguje i unapređuje odnose u svim oblastima od obostranog interesa. On je naglasio da snažan doprinos odnosima Srbije i Sjedinjenih Američkih Država daje uspešna saradnja Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, koja se u okviru Programa državnog partnerstva odvija već punih 18 godina.

Tom prilikom, ministar odbrane ukazao je da se saradnjom sa Nacionalnom gardom Ohaja jačaju operativne sposobnosti Vojske Srbije i podiže stepen interoperabilnosti za učešće pripadnika Vojske Srbije u mirovnim operacijama sa ciljem očuvanja svetskog mira.

Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Haris ocenio je dosadašnju saradnju kao izuzetno uspešnu i izrazio opredeljenost za nastavak rada na njenom daljem unapređenju istakavši da visoko vrednuje profesionalizam pripadnika Vojske Srbije. Takođe, on je dodao da je primetan veliki napredak u stepenu osposobljenosti i opremljenosti Vojske Srbije.

Današnjem sastanku prisustvovao je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil.