Za pčelara septembar je vrlo značajan mesec zbog poslova koje treba obaviti kako bi se očuvala vitalnost pčelinjih društava i obavile pripreme za nastupajuću zimu.

Postavlja se pitanje šta uraditi pre, a šta može da se ostavi za kraj septembra, ali neke osnovne operacije se moraju uraditi da bi pčelinje zajednice preživele do proleća. Na šta pčelar treba da obrati pažnju podseća dipl. inž. Ivan Rangelov, savetodavac Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije.

Dovršiti radove koji je pčelar započeo u prethodnom mesecu .

Utvrditi količinu hrane u košnicama, meda – odnosno kvalitetnog meda bez medljikovca, a medljikovac nadoknaditi prihranom ako je potrebno.

Nastaviti stimulativno prihranjivanje ako je odgovarajuća temperatura.

Nastaviti borbu sa osama i stršljenovima postavljanjem klopki (flaše sa mešavinom sirćeta, piva i vode).

Postaviti češljeve na leta košnica kako bismo sprečili ulazak miševa i ostalih glodarau košnice, kao i ptica.

Pripajati slaba društva sa jakim. Ako su zdrava bolje ne dirati. Dobro istretirati slaba sa antivaroznim sredstvima i čistim medom.

Kontrolisati ispravnost pojila, odnosno redovno prati postavljena pojila ako voda nije protočna.

Skinuti višak nastavka ili polunastavka koji su ostali posle vrcanja meda na čišćenju.

Sprečavati pojavu grabeži, sužavati otvore na poletaljkama.

Pripremiti košnice za uzimljavanje, očistiti podnjače i po potrebi nagnuti ih napred prema poletaljci ako nisu već postavljena pravilno.

Važno je da pčelar uradi sve neophodne operacije u ovom mesecu, jer je to od presudnog značaja za zdravlje i vitalnost pčelinjih društava za sledeću sezonu, ističe savetodavac PSSS Rangelov.