Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je na svečanosti održanoj u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu povodom obeležavanja Dana Sektora za vanredne situacije i decenije i po od njegovog osnivanja, da su pripadnici ovog sektora svojom hrabrošću i efikasnošću, kao i brzim reagovanjem u vanrednim situacijama stub sigurnosti države i oslonac njenim građanima.

Prema rečima ministra Dačića, Sektor za vanredne situacije čiji je osnivanje podržao po predlogu Predraga Marića, prvog načelnika Sektora, opravdao je poverenje svog nastanka 2009. godine i postao oslonac građanima i državi u vanrednim situacijama, što dokazuje 31.201 spaseni život.

Od nastanka Sektora koji je, kako je izjavio Dačić, postao simbol hrabrosti, stručnosti i solidarnosti, njegovi pripadnici suočavali su se sa brojnim izazovima, od poplava i požara do pandemije.

V.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić izjavio je da su najvažniji resurs Sektora njegovi pripadnici koji poseduju najlepše ljudske osobine.

Zlatne plakete Sektora za vanredne situacije dobili su i Nikola Matović, vođa Vatrogasno-spasilačke grupe u Vatrogasno-spasilačkom bataljonu Čačak i Dragan Miković, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd za ispoljenu hrabrost, humanost i samopožrtvovanje u zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od elementarnih i drugih nesreća.