Nagrade konkursa Ekoopštine dodeljene su u Ambasadi Francuske, a ambasador Pjer Košar rekao je da nije reč o običnom konkursu, već da su Ekoopštine stub francusko-srpske saradnje u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine.

U kategoriji zelene škole nagrade su dodeljene gimnaziji iz Zaječara za projekat „Za Čili“ i školi „Maršal Tito“ iz Kovačice za projekat „Alternativni izvori energije – energija biogasa“.

Nagrade za održivo upravljanje otpadom dodeljene su Osečini i Novom Sadu, za energetsku efikasnost Sokobanji i Bajinoj Bašti, za održivu urbanu mobilnost Beogradu i Bajinoj Bašti i za održivo upravljanje vodom Majdanpeku i Leskovcu.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da je važno snažiti veze između lokalnih samouprava da bi se rešavali različiti problemi. On je istakao da će Evropski zeleni dogovor obezbediti čist vazduh, vodu, zdravu i pristupačnu hranu, više janog prevoza, održivije proizvode, ali i poslove, kao i konkurentnu i otpornu industriju.

Dobitnici nagrada ići će na studijsko putovanje u Francusku, a predstavnica Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić rekla je da će tokom te posete laureati moći da vide kako se upravlja otpadom i vodama i da ta znanja primene u svojim lokalnim samoupravama.