Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ održan je prikaz sposobnosti, naoružanja i opreme Vojske Srbije „Zastava 2024“ povodom nedavnog Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Prikaz sposobnosti počeo je skokom pripadnika 63. padobranske brigade, koji nose zastavu Srbije i zastavu Vojske Srbije, a zatim je kapetan prve klase počasnog stroja Garde Ilija Joksimović, posle intoniranja himne Bože pravde, predao raport predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u prisustvu ministra odbrane Bratislava Gašića i načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića.

U prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ angažovano je više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i VS, približno 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova. Kapije vojnog aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici bile su otvorene do 15 časova, a građani su prisustvovali letačkom programu, prikazu dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i defileu jedinica Vojske Srbije. Između ostalog, prikazani su protivvazduhoplovni raketni sistemi, modernizovani avioni, besposadni vazduhoplovi, protivoklopni raketni sistemi „kornet“.  Izložena su i borbena oklopna vozila „miloš“, „lazar 3“, BOV OT i „hamvi“, samohodne top-haubice 155 milimetara „nora“, samohodne višecevni lanseri raketa „oganj“, savremena optoelektronska sredstva i drugo naoružanje i vojna oprema.

Ministar odbrane Bratislav Gašić čestitao je pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na izvanredno organizovanom prikazu sposobnosti „Zastava 2024”. On je izjavio da svi pripadnici Vojske Srbije koji su učestvovali u pripremi i realizaciji ovog značajnog događaja zaslužuju ogromno priznanje i iskrene čestitke. Članovi državnog i vojnog rukovodstva, sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem na čelu, kao i građani koji su danas posetili aerodrom u Batajnici ili su pratili televizijski prenos, dele osećaj sreće i ponosa zbog toga što naša Srbija ima ovako snažnu, savremenu i sposobnu vojsku, istakao je on. Gašić je pripadnicima Vojske Srbije poručio da država duboko ceni njihove napore i odricanja i da su danas, kao i svaki put do sada, opravdali poverenje i ulaganje, kao i da su ponos otadžbine.