Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije ocenilo je danas da je najava prosečne penzije od 650 evra u 2027. godini najava visoke inflacije u 2025. i 2026. godini.

U saopštenju se ističe da ne postoji zakonski osnov, niti se može realno predvideti takav rast zarada koji bi omogućili da se prosečna penzija od oko 435 evra u 2025. uveća na 650 evra 2027. godine. „Jedini način da se obećanje penzionerima Srbije ostvori je rast inflacije u narednim godinama veći od 15 odsto godišnje“, dodaje se u saopštenju. Navodi se da i kada bi inflacija u naredne dve godine bila po 15 odsto, usklađene penzije ne bi mogle biti veće od 575 evra i da u tom slučaju nominalni rast penzija penzionerima ne bi bio od koristi, jer bi i cene onoga što treba da plate bile uvećane.

Udurženje je pozdravilo najavu premijera Srbije da će država trajno rešiti pitanje penzionera sa najnižim primanjima, ali da očekuju da se to obezbedi dotacijom najnižih penzija iz budžeta kao što je to urađeno u Crnoj Gori, gde najniža penzija iznosi 450 evra.

Dodaje se i da je poziv koji su predsednik Srbije i premijer uputili penzionerima da učestvuju u zajedničkom donošenju važnih odluka licemerno, jer nisu zvali penzionere i pitali kada su sprovodili finansijsku konsolidaciju, niti su ih pitali kad su prihvatali Briselski i Ohridski sporazum, niti obaveze prema Rio Tintu i Evropskoj uniji.