Ministarka za brigu o porodici i demografiju Srbije Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas u parlamentu da je ulaganje u populacionu politiku investicija koja će se višestruko vratiti.

„To je prava investicija, jer će se investicija u život i rađanje višestruko vratiti. Imamo državni razlog da učinimo sve da nam se deca rađaju. Nema plodnije i sigurnije investicije od ulaganja u život i rađanje“, rekla je Đurđević Stamenkovski na sednici Skupštine Srbije, obrazlažući povećanje budžeta za socijalna davanja, odnosno za zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Prema njenim rečima, tako se obezbeđuje budućnost države.

Ministarka je rekla da nije pitanje „šta ćemo ostaviti onima posle nas, već da li ćemo imati kome da ostavimo“ i dodala da stranke koje se zalažu za očuvanje porodičnih vrednosti jačaju u Evropi. Milica Đurđević Stamenkovski je rekla da će se smanjiti procedure za ostvarivanje dodataka, te da će biti izjednačene žene u radnom odnosu sa preduzetnicama. Ona je rekla da su ključne izmene zakona povećanje roditeljskog dodatka i to najveće do sada.

Majke koje su od 1. januara 2024. rodile dete dobiće 500.000 dinara za prvo, 600.000 za drugo dete, 2,28 miliona dinara u 120 mesečnih rata za treće dete i 3,18 miliona dinara za četvrto dete, rekla je Milica Đurđević Stamenkovski. Jednokratna pomoć za rođenje drugog i trećeg deteta uvećana je na 135.000 dinara, dodala je. Povećanje za drugo dete je najveće, jer su podaci ukazali da je najvažnije podržati rađanje drugog deteta.