Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić izjavio je da su aktivnosti delegacije Srbije u okviru 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku ojačale poziciju naše zemlje na globalnoj sceni.

Ministar Đurić je, govoreći o načinu istupanja srpske delegacije, naveo da je planirano da se predsednik Aleksandar Vučić susretne sa više od 40 svetskih lidera, dok će on razgovarati sa brojnim ministrima spoljnih poslova zemalja iz celog sveta, uz napomenu da već sad može da predstavi i konkretne rezultate. Prema njegovim rečima, Srbija je na ovom zasedanju GSUN ispisala naizgled mali, ali značajan deo svoje diplomatske istorije kroz uspostavljanje diplomatskih odnosa sa nekoliko zemalja sa kojima nismo imali nikakvu komunikaciju i interakciju. Reč je o, po broju stanovnika i teritoriji, manjim državama, ali državama koje imaju članstvo i u UN i u Unesku, kao i u drugim međunarodnim organizacijama, gde je nama svaki glas važan, jer u tim organizacijama branimo i naše manastire na Kosovu i Metohiji, i naš teritorijalni integritet i suverenitet, ali ne samo to, već zajedno sa mnogim državama stojimo i na zaštiti principa Povelje UN, međunarodnog prava i zalaganja za mir, ukazao je Đurić. On je ukazao i na to da su deo delegacije Srbije i predstavnici Privredne komore Srbije, te da su dogovoreni brojni biznis forumi i poslovne interakcije, što je dobro i za privredu u našoj zemlji.

Ministar je, govoreći o spoljnoj politici Srbije, naveo da naša država vodi nacionalno odgovornu spoljnu politiku saradnje. On je ukazao na to da su se tokom Samita za budućnost mogli videti oprečni stavovi nekih od vodećih svetskih sila, ali i da je glasanje o predlogu Antonia Gutereša za budućnost UN i međunarodne saradnje bilo takvo da klasične linije blokovskih podela više nisu tako jasne, već neke države koje bi se ranije striktno držale uz neke velike sile, kako sa istočne tako i sa zapadne strane, sada sve više zauzimaju drugačiji kurs. U takvom ambijentu, važno je što rukovodstvo Srbije pre svega ima u vidu interes građana, a ne usmerenja koja bi dolazila sa strane, ali vodeći računa o tome da se bilo ko ne antagonizira, već da ovo za Srbiju bude praznik prijateljstava sa narodima i zemljama sveta, zaključio je Đurić.