Sednica Skupštine Srbije na čijem dnevnom redu je rebalans budžeta počela je danas nešto posle 10 časova. Sednici prisustvuju i članovi Vlade Srbije.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na sednici Skupštine Srbije da je država potpuno finansijski stabilna i sigurna, zaposlenost nikada viša, a nezaposlenost nikada niža. Mali je istakao da je udeo javnog duga u Srbiji 49,8 odsto. On je rekao da rebalans budžeta proizilazi iz stanja u kojem je privreda u Srbiji i odnose se na ostvarivanje programa „Srbija 2027“. Stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvoj polovini godine u Srbiji je, tvrdi Mali, bila 4,3 odsto, a ove godine BDP će biti 75 ili 76 milijardi evra, dok do kraja godine očekuje rast BDP od 3,7 ili 3,8 odsto. Mali je rekao da je u Srbiji trenutno zaposleno 2,3 miliona ljudi, a da je stopa zaposlenosti u drugom tromesečju ove godine 51,4 odsto, dok je stopa nezaposlenosti 8,2 odsto. Strane direktne investicije su 3,2 milijarde evra, rekao je Mali, navodeći da više od 60 odsto investicija koje na područje Zapadni Balkan dolaze u Srbiju.

Koalicioni partneri Srpske napredne stranke (SNS) – Jedinstvena Srbija (JS), Socijaldemokratska partija Srbije ( SDPS) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM) najavili su danas podršku rebalansu budžeta i drugim zakonima, ocenjujući da vlast državu vodi „domaćinski“, da je budžet odgovorno raspoređen i da se kontinuirano ulaže u regionalni razvoj.

Predsednik poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović izjavio je danas u Skupštini Srbije da 52 odsto budžeta ide na borbene avione „rafal“ i specijalizovanu izložbu Ekspo 2027, što je ministar finansija Siniša Mali negirao, navodeći da se za „rafale“ izdvaja 48,6 milijardi dinara, a za Ekspo 20,4 milijarde, što je 3,1 odsto budžeta. „Koliko ste vi teški? Nudite ljudima dva jaja i parizer, a vi se baškarite po Dedinju“, rekao je Jovanović predstavnicima Vlade Srbije. Lider Ekološkog ustanka kazao je i da je vlast ostavila narod na Kosovu na cedilu i ocenio da je to sudbina koja čeka i ljude iz Gornjih Nedeljica u slučaju rudarenja litijuma. Uveren je, ipak, da se u Nedeljicama neće kopati. Jovanović je kazao i da je pitao zbog čega nije sazvana sednica parlamenta o Kosovu, a rečeno mu je da se čeka da opozicija skupi potpise.

Poslanik Demokratske strane (DS) Srđan Milivojević izjavio je da se Srbija zadužuje 140 evra u sekundi i ocenio je da je skupštinska rasprava o rebalansu budžeta pokazatelj ekonomskog sloma države.

Slobodan Cvejić, poslanik ispred stranke SRCE kaže da mnogi od rezultata koji su pomenuti stoje na klimavim nogama. On je potom pokazao grafikon, na kom je prikazana raspodela novca po sektorima. Tako prva tri mesta po izdvajanjima zauzimaju EXPO, pa Nacionalni stadion, a onda Kancelarija za Kosovo i Metohiju. „SNS nastavlja da upravlja javnim finansijama po principu kockarskog duga, a ulog je životni standard građana Srbije“, kazo je Cvejić.