Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je na otvaranju konferencije „Obnovljivi izvori energije Srbija 2024“ u Vrdniku da se očekuje da do 2026. godine imamo više od 1.500 zelenih megavata, što je 33 puta više nego 2012. godine.

Đedović Handanović je istakla da su uspešno sprovedene prve aukcije za tržišne premije, najveće odjednom sprovedene u našem regionu po evropskom modelu.

Ona je podsetila na to da je Vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. sa vizijom do 2050. godine, kojim je definisan strateški cilj da do kraja decenije 45 odsto električne energije dobijamo iz OIE, odnosno da gotovo svaki drugi megavat bude zelen.

Prema njenim rečima, planirane su i izmene Zakona o energetici, koje će dovesti do boljeg funkcionisanja energetskog sistema i veće energetske sigurnosti, upravo u procesu zelene tranzicije, jer ćemo se spojiti sa tržištem električne energije Evropske unije. Ministarka je ukazala na to da će država jačati sektor obnovljivih izvora energije i bilateralnom saradnjom sa zemljama koje imaju razvijen ovaj sektor, napomenuvši da je za ostvarivanje strateških i državnih ciljeva u oblasti OIE neophodna i efikasna realizacija javnih investicija.

U okviru EPS-a iduće godine će biti završena VE „Kostolac”, a do 2028. planirano je da bude realizovan i projekat izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana kapaciteta jedan gigavat sa baterijama, rekla je Đedović Handanović. Ona je istakla da se nastavlja sa ulaganjima u jačanje prenosne i distributivne mreže, i dodala da će izgradnja RHE Bistrica obezbediti dovoljne rezerve za balansiranje novih solarnih i vetroelektrana, što je važno za sigurnost rada prenosnog sistema.