Pevačica srpske tradicionalne muzike Svetlana Spajić dobitnica je nagrade „Heroji nasleđa“ za 2024, koju su ustanovili udruženje Evropa Nostra Srbija i Delegacija Evropske unije u Srbiji, saopšteno je danas.

Ime laureatkinje objavio je ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre i najavio da će priznanje zvanično biti dodeljeno na svečanoj ceremoniji u decembru.

Kako je navedeno u odluci žirija, Svetlana Spajić je doprinela očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa.  Istaknuto je da Spajić spaja prošlost i tradiciju sa savremenim muzičkim izražajem, a istakla se i aktivizmom u oblasti kulture. Svetlana Spajić izabrana je između ukupno osam kandidata, a o njenim zaslugama govorile su predsednica udruženja Evropa nostra Svetlana Vujović i generalna sekretarka Vesna Marijanović.

Nagrada „Heroji nasleđa“ dodeljuje se pojedincima koji su dali izuzetan doprinos očuvanju kulturnog nasleđa Srbije, a Svetlana Spajić se ove godine izdvojila svojim jedinstvenim doprinosom očuvanju i promociji nematerijalne baštine, posebno tradicionalnog srpskog pevanja.

Svetlanu Spajić nominovaala je World Music Asocijacije Srbije.