Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas vanredno zasedanja na kome se, pored ostalog, raspravlja o rebalansu budžeta za ovu godinu. Današnji rad parlamenta počeo je postavljanjem poslaničkih pitanja.

Narodni poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta je zatražio odgovor predsednika države i predsednice parlamenta, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, da li dobijaju proviziju od 20 odsto za lobiranje za kompaniju Rio Tinto. On je zatražio i odgovor od Ane Brnabić odakle joj novac da kupi „Jovankinu vilu“, koja više nije državna, i koliko košta ta vila. Podsetio je na to da je 23. jula pozvao načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića i tražio odgovor na pitanje šta Vojska Srbije misli o poklanjanju zemljišta Generalšataba Vojske u centru Beograda. Vojska ne sme da odgovori šta misli o nameri Vučića i ministra Gorana Vesića da tamo gde je nastala Vojska Srbije i ginuli ljudi nikne hotel „sa zvezdicama i đakuzijem“, poručio je Jovanović. On je od ministra finansija Siniše Malog tražio i odgovor šta rade prosvetari na ulicama i zašto poljoprivrednici spremaju traktore za ulicu ako su rebalansom budžeta dobili povećanja.

Poslanik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je da „zahteva informaciju“ ko su bili nasilnici koji su u ponedeljak maltretirali studente u Novom Sadu, bacali eksplozivne naprave i narušavali autonomiju univerziteta. Koje mere su preduzete protiv njih? Za predsednika vlade je pitanje koliko ima službenih automobila po granama vlasti, ukupno sa lokalnim samoupravama i vojskom, rekao je Lutovac. On je pitao i kada će roditeljima biti isplaćen novac koji je reklamiran da će dobiti za udžbenike, jer su se brojni roditelji zadužili, navodeći da u drugim gradovima novca ima „za režimske pevačice, ali ne i za besplatne udžbenike“.

Poslanica Zeleno-levog fronta Natalija Stojmenović zatražila je odgovore Ministarstva prosvete da li je znalo da je Filozofski fakultet angažovao obezbeđenje za spovođenje izbora za studentski parlament. Nije reagovao nijedan ministar, državni sekretar nije pitao, obišao i uverio studente da su bezbedni i sigurni, već su štitili ljude pod maskama, istakla je ona. Stojmenović je, govoreći o nesreći kod Kraljeva, zatražila odgovor da li je vojnik koji je upravljao vozilom PASARS bio obučen za vožnju tog vozila i koliko dugo je bio na dužnosti. Zašto 72 sata posle nesreće, javnost nije upoznata u kojoj fazi istrage je slučaj, rekla je ona.

Poslanica Narodnog pokreta Srbije Ivana Rokvić od ministarke Milice Đurđević Stamenkovski očekuje odgovor o radu pojedinih centara za socijalni rad jer se događa da socijalni radnici, umesto da pomažu hraniteljima, pomažu inostranim usvojiteljima.

Poslanik Stranke slobode i pravde Goran Petrović zatražio je informaciju od ministra policije Ivice Dačića ko je, kada, po čijoj proceni i do kada odobrio policijsku zaštitu nekadašnjem ministru policije Nebojši Stefanoviću.