Šesto izdanje Lazarus Festa biće održano 26. Oktobra u Domu kulture u Lazarevu uz besplatan ulaz i besplatan organizovani prevoz od Zrenjanina.

Šesto izdanje Lazarus Festa, nazvano The 6th Underblock Ceremony, najavljeno je za 26. oktobar, a na njemu će nastupiti The Bloody Earth, legendarni funeral doom sastav iz Niša i pioniri takvog zvuka kod nas; beogradski Svartgren, jedan od najrespektabilnijih black metal sastava na ovim prostorima; Oathbringer, čuvari tradicionalnog heavy metal zvuka iz Kragujevca; požarevačka Mogila Deathcult za sve death metal sladokusce, Cheap Moonshine, novosadski stoner doom trio; i Forgotten Scream, sastav koji spada u poslednje predstavnike zrenjaninske metalcore scene. Festival će zatvoriti duo kojeg organizatori najavljuju kao tajne goste, a koji će zatvoriti ovogodišnje izdanje festivala nesvakidašnjom žurkom.

Festival će tradicionalno biti održan u Domu kulture mesta Lazareva, nadomak Zrenjanina, u sklopu oživljavanja i vraćanja prvobitne funkcije tom objektu, uz besplatan ulaz i besplatan organizovani prevoz od Zrenjanina. Organizatori takođe pozivaju umetnike iz različitih sfera da prijave svoje prodajne štandove na festivalu, a publiku da dođe maskirana jer će i ovoga puta najkreativnija maska biti nagrađena. Jezovitom ambijentu prostora u kojem se održava festival po prvi put će doprineti umetnička postavka Smiljane Mirkov i Sofije Lalović.

„Dobrodošli u srce banatske tame, mesto autentičnog rustičnog gotika, ravničarske depresije i sivila; na nesveto tle nad kojim kruže mirisi i ostaci kužnih močvarnih isparenja iz prošlih vremena u određena doba godine i oblaci teške prašine današnjice; malu naseobinu besomučno šibanu velikim istorijskim događajima, totalitarnim ideologijama i iredentizmima svake vrste, migracijama i kolonizacijama; naselje u kojem se slojevi krvave istorije čovečanstva XIX i XX veka jasno mogu sagledati u njegovim spomenicima, ruinama i mogilama; selo u kojem su svoje utočište pronašli naši očevi i dedovi na drugom talasu kolonizacije Vojvodine, gonjeni teškim životom posle Drugog svetskog rata, prohujalim ratnim strahotama i nenamirenim osvetama u krvi, na obećanoj zemlji koja ih rado uzima sebi, a ponekad i vraća nama, deci ovog veka, koja smo udahnuli sav taj mrak iz njihovih priča i nastojimo da mu damo smisao u potrazi za ličnim slobodama i ostvarenjima. Dobrodošli na šesto okupljanje u najveće METAL selo u Srbiji!“- poručuju iz organizacije festivala.