Projekat EU za jačanje regionalne saradanje u oblasti upravljanja migracijama, vredan 1,9 miliona evra, predstavljen je danas u Beogradu. Projekat, koji traje dve godine – od 15. maja 2024. do 14. maja 2026. sprovodi švedska Agencija za migracije, u bliskoj saradnji sa partnerom i korisnikom projekta, Komesarijatom Srbije za izbeglice i migracije.

Taj projekat, kako je saopšteno, doprineće unapređenju regionalne saradnje u oblasti upravljanja migracijama, jačanju dobrosusedskih odnosa i implementaciji spoljne dimenzije zajednilčkog evropskog sistema azila u regionu Zapadnog Balkana.

Ambasadorka Švedske Šarlot Semelin je izrazila nadu da će taj projekat doprineti unapređenju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu po pitanju iregularnih migracija, njihovog priliva kao i , kako je navela, “ pogleda na migrante“.

Predstavanica Delegacije EU u Srbiji Elvira Angulo Rodrigez kazala je da će projekat podržati komesarijat Srbije da transformiše svoj centar za obuku u vezi migracija u regionalni centar. Prema njenim rečima, tada će ljudi iz regiona dolaziti u Srbiju na obuku.

Zamenica Komesara Srbije za migracije i izbeglice Svetlana Vemirović je kazala da je ovaj projekt predstavlja nastavak rada na podizanju kapacita u Srbiji u oblasti upravljanja migracijama, te podsetila da je prethodnih godina  započeto formiranju centara za obuke u oblasti migiracija. Kako je kazala, saradnja sa švedskom Agencijom na tom projektu predstavlja nastavak ranijih zajedničkih aktivnosti, pre svega u oblasti sistema azila.

Projekat „Jačanje regionalne saradnje u oblasti upravljanja migracijama između Zapadnog Balkana i susednih država članica EU u skladu sa pravnim tekovinama EU i međunarodnim standardima – MIRKO“, vrednosti 1,9 miliiona evra, sufinansira EU. Ugovorio ga je Međunarodni centar za migracione politike preko Migracionog partnerskog fonda.