Pčele napada tridesetak vrsta virusa, a poseban problem pravi parazit pčelinji krpelj, koji je prisutan u skoro svakoj pčelinjoj košnici u Srbiji, rekao je FoNetu docent na Fekultetu veterinarske medicine Uroš Glavinić.

Bolesti koje napadaju pčele mogu biti izazvane bakterijama, virusima i gljivicama, ali i spoljašnjim i unutrašnjim parazitima, objasnio je docent na Fakultetu veterinarske medicine Uroš Glavinić. Sa druge strane, kako je kazao, pojavili su se i novi patogeni i kod ljudi i svih drugih životinja, pa i kod pčela.

Glavinić je u serijalu razgovora Vidokrug o ekologiji kazao da je potrebno „tretirati“ košnice da bi se broj pčelinjih krpelja smanjio na nivo koji ne ugrožava populaciju pčela.

Srbija je bila poznata po livadskom medu, ali vrlo malo imamo pravog livadskog meda, jer više nemamo ni adekvatne količine livada na kojima bi pčele proizvele livadski med, objasnio je Glavinić.

Istraživači iz sveta nauke tragaju za različitim rešenjima kako u pčelarstvu da smanje količinu patogena i  pritisak patogena na pčele. Tako tim profesora Zorana Stanimirovića, sa katedre za pčelarstvo na Veterinarskom fakultetu radi projekat Fonda Republike Srbije za nauku pod nazivom “Waste to Protect Bees”, u kojem su spojeni ekologija i zaštita zdravlja pčela. “Kroz ovaj projekat pokušavamo da neke otpade iz industrije hrane, kao što je komina posle ceđenja vina, koja je do sada završavala u prirodi kao otpad, iskoristimo, iz njih izolujemo polifenole i onda od tih polifenola napravimo suplemente za prihranu pčela koji će im pomoći da jačanjem imuniteta prevaziđu probleme sa patogenima kojima su pčele izložene”, rekao je Glavinić.