Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odvojeno se sastao, tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, sa predsednicima Irana i Konga Masudom Pezeškijanom i Feliksom Čisekedijem Čilombom, kao i sa ministrom spoljnih poslova Kine Vangom Jiem, sa kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima, Kosovu i globalnoj političkoj situaciji.

Vučić je objavio danas na Instagramu da je imao srdačan susret i sadržajan razgovor sa predsednikom Irana o najvažnijim aspektima saradnje dve zemlje, kao i o globalnim geopolitičkim prilikama.  „Naglasio sam značaj institucije UN u naporima da se intenziviraju dijalog i diplomatske aktivnosti u cilju što bržeg smirivanja svih sukoba, čije posledice su već duboke i dalekosežne“, naveo je Vučić, dodajući da su razmenili mišljenja o mestu i ulozi Srbije i Irana „u međunarodnoj političkoj areni, kao i potrebu da svoj uticaj iskoristimo na najbolji način u cilju razvoja, napretka, mira, stabilnosti i ekonomskog povezivanja, koji su nam svima danas preko potrebni“. Posebna tema razgovora, kako je dodao, bila je teška situacija sprskog naroda na Kosovu i Metohiji, a Pezeškijana je detaljno upoznao sa svim izazovima na putu rešavanja brojnih otvorenih i ozbiljnih pitanja u tom pogledu. Vučić je iskoristio priliku da pozove Pezeškijana da poseti Srbiju i još jednom zahvalio Iranu na doslednoj i nepokolebljivoj poziciji u vezi sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom Srbije, koja „ceni takav stav, koji odoleva brojnim pritiscima, ali i govori o prijateljskim odnosima“ naroda.

Vučić je istakao da je imao prijateljski i otvoren razgovor i sa predsednikom Konga o aktuelnim globalnim dešavanjima, potrebi za očuvanjem multilateralizma u svetu, kao i o bilateralnim odnosima dve zemlje. Izrazivši zahvalnost tradicionalno prijateljskoj Republici Kongo na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu Srbije i njenim pozicijama u međunarodnoj areni, Vučić je naglasio da je Srbija „istinski posvećena nastavku jačanja saradnje i solidarnosti sa zemljama afričkog kontinenta, sa kojima pored zajedničkih vizija slobode i nezavisnosti, deli i interes za realizacijom ogromnog potencijala u privrednoj saradnji“. Vučić je iskoristio priliku da pozove i predsednika Konga da ponovo poseti Srbiju.

Poseban sastanak Vučić je imao i sa šefom kineske diplomatije Vangom Jiem sa kojim je razmotrio sve najvažnije teme – od bilateralnih odnosa Srbije i Kine i dalje saradnje u oblastima od obostranog značaja, do globalnih pitanja i problema sa kojima se susreće današnjica. „Istakao sam da je Srbija zahvalna Kini koja je u Generalnoj skupštini UN glasala protiv Rezolucije o Srebrenici i zamolio ministra da predsedniku Si Ðinpingu prenese pozdrave i našu zahvalnost na postojanoj podršci i iskrenom prijateljstvu“, naveo je Vučić. Prema njegovim rečima, predočio je kineskom ministru sve težu situaciju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i „zatražio kinesku podršku u borbi za istinu i poštovanje međunarodnog prava“.

Vučić je, između ostalog, uoči obraćanja na sednici Generalne skupštine UN, imao odvojene susrete i sa predsednikom Angole Žoaom Lorensom, kao i sa ministrom spoljnih poslova Luksemburga Gzavijeom Betelom.