Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa generalnim sekratorm Ujedijenih nacija Antoniom Guterešom razgovarao je danas o ulozi Ujedinjenih nacija u rešavanju humanitarnih kriza i ratova u svetu.

“Sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom o glavnim temama 79. Zasedanja Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija, globalnim ciljevima održivog razvoja i potrebi za intenziviranjem međunarodne saradnje i uloge UN u rešavanju narastajućih izazova kao što su ratni sukobi, humanitarne krize, energetska tranzicija, klimatske promene i borbaprotiv siromaštva i nejednakosti”, naveo je Vučić naglasivši da je upoznao sagovornika sa situacijom na Kosovu i Metohiji. “Posebnma tema bila je budućnost koju sada gradimo za nove generacije, za mlade ljude koji od svih nas s pravom očekuju najveću moguću odgovornost i posvećenost rešavanju narastujućih izazova.

Vučić i Gutereš razmenili su mišljenja o zajedničkoj zabrinutosti zbog eskalacije ratnih sukoba i njihovih trajnih posledica u svim sferama globalnog poretka. Vučić je izrazio punu podršku nastojanjima generalnog sekretara UN-a da se što pre uspostavi održiv i trajan mir među svim sukobljenim stranama. “Istakao sam spremnost Srbije da u svim naporima usmerenim ka tom cilju učestvuje uz pun doprinos, kao što je činila i do sada”, zaključio je Vučić.