Predstavnici organizacija Srba sa Kosova i dela opozicionih partija u Srbiji razgovarali su 28. septembra u Beogradu o položaju srpskog naroda na Kosovu.

Na održanom okruglom stolu razmatrani su okviri strategije za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković je rekao da je sve što je vlast radila nezadovoljavajuće i da je ona odgovorna za stanje u kom se nalazi srpski narod na Kosovu te da je zbog toga organizovan ovaj razgovor sa predstavnicima opozicije.

Slaviša Ristić, predsednik Narodnog pokreta Srba sa KiM Otadžbina, rekao je da Srbi sa Kosova od opozicije traže zajedničko i jedinstveno delovanje po pitanju Kosova i Metohije.

Srpski pokret Dveri od početka svog političkog delovanja podržava sve organizacije koje se bore za očuvanje suvereniteta Srbije u južnoj srpskoj pokrajini, rekao je novoizabrani predsednik ovog pokreta Ivan Kostić.

Prof. dr Duško Kuzović je rekao da je dosta praznih priča i da je potrebno da se nešto menja u stvarnosti.

O teškom položaju Srba na Kosovu i Metohiji posvedočio je prof. Milijanko Portić.

Na sastanku su bili Miloš Jovanović, Miroslav Aleksić, Robert Kozma, Zoran Lutovac, Aleksandar Jovanović Ćuta, Branimir Nestorović, Miloš Parandilović, Dragan Đilas, Borko Stefanović, Pavle Grbović, Zdravko Ponoš, Miroslav Parović, Nemanja Šarović i drugi predstavnici opozicionih stranaka.

Okrugli sto organizovali su Srpsko nacionalno veće Kosova i metohije, Srpski nacionalni forum i Narodni pokret Srba sa KiM Otadžbina.