Pregledom višegodišnjih zasada, useva kukuruza, kao i neobrađenih repišta, strništa i lucerišta uočeno je prisustvo aktivnih rupa poljskih glodara, poljskog miša i poljske voluharice u vrlo niskoj i niskoj kategoriji brojnosti.

U zasadima koštičavog voća, trešnje i šljive, utvrđeno je prisustvo aktivnih rupa poljskih glodara u niskoj kategoriji brojnosti, kao i na neobrađenim strništima i na parcelama gde se planira setva uljane repice. Kod zasada jabučastog voća, i kod useva kukuruza je brojnost aktivnih rupa u vrlo niskoj kategoriji.

Do povećanja brojnosti poljskih glodara dolazi u uslovima blagih zima, dugog sušnog i toplog perioda bez padavina, kao i ukoliko su prisutni lako dostupni izvori hrane u poljima. Do štete može doći u usevima čija setva predstoji u jesenjem delu (strna žita i uljana repica), na koje će glodari migrirati po nicanju biljaka. Takođe su ugroženi i mladi višegodišnji zasadi, gde glodari svojom ishranom oštećuju koren voćaka, što može dovesti do slabljenja i sušenja mladih stabala.

Kako su utvrđene niske kategorije brojnosti, a prag štetnosti za poljskog miša iznosi 10-50 aktivnih rupa/ha, a za poljsku voluharicu 10-500 aktivnih rupa/ha, preporuka poljoprivrednim proizvođačima jeste redovan obilazak parcela i po postizanju praga štetnosti primena nekog od registrovanih rodenticida. Tretirane aktivne rupe obavezno zatvoriti, kako ne bi došlo do trovanja ptica i divljih životinja.

Sa ciljem preventivne zaštite od poljskih glodara, mogu se primeniti i  agrotehničke mere, kao što su zaoravanje strništa, košenje međa i suzbijanje korova oko parcela.