Sajmovi „Lorist“ – Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije na Novosadskom sajmu biće održani od srede, 2. do nedelje, 6. oktobra. Okupiće više od 120 izlagača koji dolaze iz Srbije i inostranstva, kao i učesnici u stručnom i konferencijskom delu, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Pored izložbenog dela, na obe priredbe posetioce očekuju dodatni atraktivni i stručni sadržaji – izložbe, revije, promocije, edukacije, radionice, takmičenja.

JP Vojvodinašume je i ove godine ključni akter Sajma lova i ribolova, a ima i značajan udeo u Sajmu ekologije. – Imaćemo štand na 800 kvadrata koji priprema 10 stolara Vojvodinašuma, a na toj površini smo koncipirali tri dela, rekao je Roland Kokai, direktor JP Vojvodinašume. – Imaćemo 650 izložbenih trofeja. Deo obezbeđuje Lovački savez Vojvodine, uglavnom veprove i srndaća, a Vojvodinašume trofeje jelena, muflona i lopatara, nešto i iz ovogodišnje „rike”. Organizujemo i prikaz lovne faune Srbije sa oko 50 dermopreparata – krupne i sitne zveri, barske divljači, lisica, jarebica, zeca…, dodao je Kokai. – Treći deo je „Trg jelena“ na kojem će biti oko 40 mesta za sedenje i 15kvadrata bine sa video zidom. Tu će biti održani panel razgovori, prezentacije lovačkog oružja,edukativne radionice koje će realizovati Nacionalni park Fruška gora sa akcentom na evropskog bizona, prikazani filmovi o lovstvu.  Na Dan lovaca, u subotu, 5. oktobra, će biti organizovano Revijalno takmičenje „Rika jelena“ na koje dolaze takmičari iz Srbije i Slovenije. Otvorićemo i Restoran „4 jelena“ u kojem ćemo služiti lovački pasulj, lovačke kobasice, lovački gulaš od mesa divljači, napomenuo je Roland Kokai. -Ova godina je veoma važna za Međunarodni sajam lova i ribolova jer obeležavamo 60 godina postojanja te priredbe, iako je sličnih priredbi bilo i ranije.

Nastupiće više od 120 izlagača iz Srbije, Mađarske, Austrije, Slovenije, Hrvatske, a na stručnim panelima očekujemo predstavnike iz Poljske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Evropske unije, istakao je Nikola Lovrić, generalni direktor Novosadskog sajma.  – Sajmovi lova iribolova i ekologije, okupiće sve značajnije predstavnike, uvoznike osnovne i prateće opreme za lov iribolov, boravak u prirodi, sport i rekreaciju, uz aktuelnu ponudu lovačkog i ribolovačkog pribora. Usubotu, 5. oktobra na Dan lovaca, posetioce na otvorenom prostoru Sajmišta, očekuje Revija lovačkih pasa u organizaciji Lovačkog saveza Vojvodine, Kinološkog saveza Srbije i Novosadskog sajma, dodao je Lovrić. Uz izložbenu postavku u Hali 1, Hali „Master“ i na otvorenom delu Sajmišta biće organizovane stručne aktivnosti, radionice, edukacije. Jedan od učesnika sajma, EXIT fondacija, će kroz REMEDIES projekat koji je podržala Evropska unija – govoriti o inovativnim rešenjima i tehnologiji praćenja mikroplastike iz okeana. Nacionalna asocijacija čistoće Srbije, u Kongresnom centru „Master“, 3. oktobra organizuje 1. sajam komunalne opreme i zelenih tehnologija pod nazivom ASWA EXPO 2024, kao i 11. regionalnu konferenciju o upravljanju komunalnim otpadom. Na Reciklažnom ostrvu, kod Teretnog ulaza 1, posetioci će u zamenu za donetu hartiju, elektronski otpad, limenke, čepove, za uzvrat dobijati ulaznice, sadnice cveća, drveća, dodao je Lovrić.

Stručne komisije Novosadskog sajma tokom priredbi ocenjivaće kvalitet eksponata, a najboljima uručiti priznanja. Na Manježu u suorganizaciji Konjičkog centra Novosadski sajam iKonjičkog saveza Vojvodine, biće održan tradicionalni jesenji konjički turnir. U saradnji sa darodavcima za posetioce sa kupljenim ulaznicama organizovana je Poklon- igra sa vrednim darovima. Izvlačenje kupona sa imenima dobitnika je u nedelju, 6. oktobra u 15 sati.