Na osnovu Zakona o sprečavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom, Kreni-Promeni Zrenjanin je  17.06.2024 godine uputio zahtev Odeljenju za urbanizam Gradske uprave grada Zrenjanina da se izvrši zamena i prilagođavanje ivičnjaka trotoara na mestima pešačkih prelaza na lokaciji i u okolini Centralne pijace i Milutina Milankovića bb, Zrenjanin.

Kako na lokaciji Centralne pijace koju koristi veliki broj građana, ivičnjaci nisu bili izvedeni prema tehničkim uslovima koji su propisani i obavezni prema zakonu, te su kao takvi su ometali nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom i drugim građanima, koji po prirodi stvari imaju potrebu da koriste pomoćna sredstva sa točkovima, zahtevano je da se radovi izvedu u skladu sa Pravilnikom o tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje objekata, kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama (“Sl. Glasnik RS”, br. 22/2015) i završe u roku od 90 kalendarskih dana od dana podnošenja zahteva.

Pošto prvostepeni organ nije izdao rešenje u roku od 30 dana od dana pokretanja postupka, niti na drugi način obavestio podnosioca o ishodu odlučivanja po Zahtevu, 04.09.2024.godine je zbog nedonošenja rešenja u zakonskom roku od strane Kreni-Promeni Zrenjanin podneta Žalba zbog ćutanja uprave Gradskom veću grada Zrenjanina kao drugostepenom organu, sa rokom postupanja od 15 dana.

S obzirom da se Odeljenje za urbanizam proglasilo nenadležnim, reagujući na navedenu žalbu  Gradsko veće je zahtev prosledilo Odseku za izgradnju i uređenje u Odeljenju za privredu Gradske uprave grada Zrenjanina, koje je 13.09.2024.godine postupilo po žalbi Kreni-Promeni, utvrdilo vrednost predmetih radova i izdalo nalog izvođačima radova da izvrše uklanjanje arhitektonskih barijera na Centralnoj pijaci, koje je završeno u subotu, 28.09.2024.godine.

Imajući u vidu da je Kreni-Promeni Zrenjanin podnelo još jednu žalbu zbog ”ćutanja uprave” u vezi zamene i prilagođavanje ivičnjaka trotoara na mestima pešačkih prelaza u ulici Veljka Vlahović na Bagljašu, očekujemo da se čim vremenske prilike to dozvole predmetni radovi izvrše u što krećem vremenskom roku i na ovoj lokaciji i na taj način obezbede uslovi za nesmetano kretanje i pristup prvenstveno osobama sa invaliditetom, ali i svim drugim osobama.

Ovo je jedna od prvih uspešnih akcija tima Kreni-Promeni Zrenjanin, koji će sa sličnim aktivnostima nastaviti i u narednom periodu u cilju uspostavljanja boljeg i kvalitetnijeg života svih građana Zrenjanina.

Kreni-Promeni Zrenjanin