Oktobar je jedan od najintenzivnijih meseci kada je reč o baštovanstvu. Osim berbe, čišćenja, đubrenja i drugog, pravi je trenutak za setvu i sadnju povrća kao što su salate, luk.

U oktobru se obavljaju ključni radovi kako bi se bašta pripremila za zimu i osigurala uspešna sezona sledeće godine. Osim toga, vreme u ovom mesecu zna da bude vrlo prijatno, pa je pravi užitak raditi na zemlji. Evo pet aktivnosti koje biste svakako trebali da obavite ovog meseca kako biste još ove zime mogli da berete povrće i pripremite gredice za predstojeću sezonu.

  1. Berba povrća

Pre svega treba pobrati preostalo povrće koje je osetljivo na mraz, kao što je paradajz, paprika, mahune, krompir, tikvice, bamija, cvekla. Šargarepa i peršun mogu da izdrže niže temperature u zemlji, ali možete ih malčirati kako gornji deo korena ne bi ozebao. Blitva i kupusnjače poput raštana izdržaće niže temperature. I zaista, raštan će biti „slađi“ kada ga malo ošuri mraz.  Ubrano povrće pravilno skladištite ili konzervirajte. Početkom oktobtra možete još ubrati listove lekovitog bilja za čaj, sirup, začine.

  1. Čišćenje bašte

Nakon što ste pobrali svo povrće, uklonite biljne ostatke, pa ih kompostirajte. U slučaju da ih je zahvatila bolest poput plamenjače ili pepelnice, najbolje je ukloniti ih iz bašte ili spaliti, uz dodatan oprez.  Iako korov u zimskim mesecima miruje, uklonite ga kako biste sprečili njegovo razmnožavanje u proleće. Umesto plevljenja, površinu možete prekriti folijom ili malčom kako bi tokom zime korov uvenuo. Deo korovskih stabljika sa semenkama, poput kiseljaka, štira i sl. možete ostaviti pticama koje će se odužiti na proleće kontrolom štetnih insekata.

  1. Obrada zemljišta

Tradicionalno se u jesen bašta prekopava ašovljenjem ili freziranjem kako bi zemlja tokom zime izmrzla, a s njom i razne štetočine. Zemljište tako postaje rahlije i omogućava se prodor vlage u dublje slojeve. Biće to i dobra priprema za prolećnu setvu i sadnju kada će biti potrebno tek prekopati zemlju.  Umesto ašovljenja, zemlju možete aerisati širokim vilama. Tako ćete sačuvati korisne mikroorganizme iz tla.Ipak, ako niste pobornik ovih metada, površinu možete prekriti organskim materijalima poput lišća, slame, komposta, što će pomoći očuvanju strukture tla i sprečiti ispiranje hranljvih materija.

  1. Đubrenje

U oktobru se dodaje stajsko đubrivo, kompost ili zaoravaju i ukopavaju biljke za zelenišno đubrivo.  Kada je reč o biljkama koje i dalje rastu u bašti, na težim zemljištima se prihranjuju kalijumom i fosforom koji jačaju njihovu otpornost na hladnoću.

  1. Setva i sadnja

U ovom mesecu se seju i sade vrste koje će prezimiti, pa se tako nastavlja setva šargarepe, peršuna, spanaća. Početkom meseca još uvek možete posejati matovilac i rukolu, a krajem, odnosno kada uslovi to dozvole, seju se bob i grašak za ranu prolećnu berbu. Sadi se ozimi beli luk, crveni i luk srebrenac, salata, radič, glavati kelj (Bonner Advent), kao i artičoka u regionima sa blažom klimom.  Novoposejane useve možete prekriti slamom ili agrotekstilom kako biste ih zaštitili od mraza. Takođe, sada se seju biljke za zelenišno đubrenje koje će u proleće obogatiti zemlju, kao što su gorušica, detelina, raž.