Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić poručio je da je Srbija nastupom na ministarskom sastanku Berlinskog procesa, posvećenom desetogodišnjici te inicijative, još jednom potvrdila da je regionalna saradnja kičma njene spoljne politike.

Ministar Đurić je istakao da je Berlinski proces jedan od ključnih formata za jačanje regionalne saradnje i razvoj, što direktno doprinosi procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana. Šef srpske diplomatije je naglasio da sadašnji politički lideri imaju odgovornost da potencijal regiona pretvore u kapacitet, i šansu da perspektivu pretvore u stvarnost.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova pokazalo je spremnost da investira u proces regionalne saradnje u mnogim njegovim dimenzijama, rekao je Đurić.

Prema Đurićevim rečima, Srbija pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, koji stvara uslove za bliže povezivanje ljudi i snažniju ekonomsku integraciju u regionu, a posebno je važno da mladi iz celog regiona imaju priliku da studiraju i rade u bilo kojem delu Zapadnog Balkana. Đurić je ukazao na to da su od pokretanja Berlinskog procesa ostvareni brojni pozitivni koraci u promociji regionalne saradnje, uključujući osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih i potpisivanje sporazuma o osnivanju Transportne zajednice Jugoistočne Evrope.