Afrička kuga svinja ponovo se pojavila u Mačvi. Prvi slučaj potvrđen je u Badovincima, selu u kojem poljoprivrednici u oborima imaju više od 100 hiljada grla. Reč je o bolesti koja je već pet godina prisutna u Srbiji i za nju leka nema. Širenje zaraze može se sprečiti samo preventivnim merama.

Kapije mnogih poljoprivrednih gazdinstvima u Badovincima, preventivno su zatvorene zbog afričke kuge svinja. U ekonomske delove dvorišta, ulaze samo domaćini. Bavim se proizvodnjom prasadi, imam nešto tovljenika. Sad je počelo prašenje, veliki je rizik. Strašno je ovo što se desilo. Godinu dana ovde nije bilo. Kako je došlo, verovatno je to odnekud doneseno, neki tovljenik, neka krmača. Jer oni su podložni. -Jeste li preduzeli neke mere? -Imaju barijere. Sve je to postavljeno”, kaže Milan Erdevički, poljoprivrednik iz Badovinaca.

U Badovincima, najviše je uzgajivača svinja u opštini Bogatić. Afrička kuga, potvrđena je na jednom gazdinstvu. U ovom mestu se više od 600 domaćinstava bavi poljoprivrednom proizvodnjom. U tovu trenutno imaju više od 30.000 grla u tovu. Na imanju gde je otkrivena afrička kuga, sva grla su eutanazirana.

-Treba biti izuzetno oprezan, i biosigurnosne mere podići na najviši mogući nivo. U Badovincima, sa najviše tovljenika na teritoriji opštine Bogatić, možda i Srbiji, u petak je manifestovana kuga svinja, veterinarska inspekcije su odmah izašle na teren, Vetrinarski institut je po hitnom postupku odradio analizu, nažalost, manifestovala se pozitivna afrička kuga i odmah po nalogu ministarstva u Uprave za veterinu u subotu je izvršena eutanazija”, navodi Teodor Teodorović, zamenik predsednika Opštine Bogatić.

Rano otkrivanje bolesti kod svinja je najvažnije. Širenje zaraze može se sprečiti samo preventivnim merama. “Mere koje se sprovde u zaraženom i ugroženom području se prvenstveno odnose na restrikciju i kretanje životinja i ljudi, u cilju ograničavanja i zabrane prometa svinja, i u smislu pojačanog zdravstvenog nadzora na gazdinstvima, naročito na komercijalnim farmama. Svaka pojava koja bi ukazala na pogoršanje zdravstvenog stanja u smislu uginića, temperature zahteva hitno obaveštavanje veterinara, terenskog inspektora”, naglašava Saša Ostojić, rukovodilac Nacionalnog kriznog centra Uprave za veterinu.

Zbog afričke kuge svinja, u osam sela u opštini Bogatić zabranjeni su transport i prodaja stoke. Poslednji slučaj zaraze, u Šapcu i Mačvi, bio je početkom godine.