Udruženje dijaliziranih, transplantiranih i pacijenata na listi čekanja „Donorstvo je herojstvo“ saopštilo je danas da u Srbiji oko 2.000 pacijenata čeka na transplantaciju organa, među kojima je i 40 dece – bubrežnih pacijenata.

Više od 80 odsto građana Srbije podržava doniranje organa, dok je skoro tri četvrtine građana saglasno da porodica donira njihove organe ukoliko se nađu u takvoj situaciji, rečeno je na konferenciji za novinare povodom obeležavanja Evropskog dana donora.

U istraživanju „Stavovi građana Srbije o doniranju organu“, koje je uradio Ipsos za potrebe Udruženja pacijenata „Donorstvo je herojstvo“, navodi se da oni koji ne podržavaju doniranje organa, to najčešće čine zbog nepoverenja u sistem i zbog uverenja da je doniranje organa protiv njihove religije i veroispovesti.

Od početka godine u Srbiji su urađene 22 kadaverične transplantacije – 10 bubrega, tri srca, tri jetre i šest rožnjača, dodaje se u saopštenju.

Predstavnica udruženja „Donorstvo je herojstvo“ Ivana Jović istakla je da je u Hrvatskoj od početka godine bilo 90 potencijalnih donora, a u Srbiji 26, što ukazuje na prostor za unapređenje u okviru zdravstvenog sistema i to pre svega u ojačavanju kapaciteta donor bolnica.  Imamo u planu da o višegodišnjoj alarmantnoj situaciji sa transplantacijama ponovo podsetimo predsednika Aleksandra Vučića, kao i premijera Miloša Vučevića i zatražimo podršku države i hitno rešavanje životnog problema za više hiljada pacijenata, rekla je Jović.

Udruženje je pozvalo građane da u petak, 4. oktobra u 11 časova u parku Ušće zajedno zasade drugo drvo života, koje će biti podsetnik na sve donatore – heroje.