Predsednik Aleksandar Vučić sastao sa delegacijom MMF-a, koju predvodi Donal Mekgetigan. Sa misijom su se sastali i predstavnici Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije. Razmatraju se se najnovija makroekonomska kretanja, ekonomski izgledi i rizici, kao i sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa.

„Sa delegacijom MMF-a o najbitnijim pitanjima naše saradnje, projekcijama za predstojeći period, analizama rizika i kretanjima na tržištu, kao i o očekivanom prilivu stranih direktnih investicija i fiskalnoj disciplini. Razgovarali smo i o ekonomskim reformama, strateškim planovima za dalji razvoj naše zemlje i jačanju saradnje između Srbije i MMF-a“, objavio je Vučić na Instagramu. „Istakao sam odlične rezultate postignute u prethodnom periodu, posebno u pogledu pada inflacije i mera u pogledu kontrole inflatornih udara, jačanja tržišta rada i nikad većih rezervi koje su nam danas na raspolaganju. Ocenio sam da je Srbija, kroz ozbiljne mere i dobra predviđnja, zabeležila snažan rast uprkos energetskoj krizi, kao i da nastavlja da ulaže u neophodnu infrastrukturu i druge kapitalne projekte, kako bi dodatno pospešila priliv novih investicija“, naglasio je predsednik Srbije. „Istakao sam da, uzimajući u obzir tekuću dinamiku privredne aktivnosti i očekivanja do kraja godine, ostajemo pri proceni rasta od 3,8%, kao i da planiramo još snažniji rast u narednim godinama“, naveo je Vučić.

U Narodnoj banci Srbije danas je održan plenarni sastanak misije Međunarodnog monetarnog fonda i delegacije Srbije, koju predvodi guverner Jorgovanka Tabaković. U razgovorima su učestvovali i prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, kao i ministarka privrede Adrijana Mesarović, sa saradnicima.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koju predvodi Donal Mekgetigan, boraviće u Beogradu do 15. oktobra, povodom četvrtog, time i poslednjeg razmatranja rezultata stendbaj aranžmana koji je Međunarodni monetarni fond odobrio 19. decembra 2022. godine. Tokom razgovora razmatraće se najnovija makroekonomska kretanja, ekonomski izgledi i rizici, kao i sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa. Treće razmatranje sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa okončano je u julu 2024. godine odlukom Odbora izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda o njegovom uspešnom završetku.