Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali najavio je početak drugog kola nagradne igre „Uzmi račun i pobediˮ, u okviru kojeg će prvo izvlačenje dobitnika biti održano u subotu, 26. oktobra. Mali je naveo da će u okviru ovog kola biti dodeljeno deset stanova u naselju Zemunske kapije u Beogradu, pri čemu će poslednje izvlačenje u drugom kolu biti održano 23. novembra.

Ministar Mali je, podsetivši na to da je prvo kolo nagradne igre završeno u junu, istakao važnost nastavka podsticanja građana da uzimaju fiskalne račune, što doprinosi borbi protiv sive ekonomije i jačanju državnog budžeta. On je podsetio na to da je nagradna igra u potpunosti digitalizovana, kao i da je na aplikaciji „Uzmi račun i pobediˮ otvoreno oko 555.000 naloga građana. Takođe, kako je dodao, svaki građanin u aplikaciji, pored svog, može da otvori još četiri naloga, što omogućava mlađima da pomognu starijima u unosu računa, ukoliko je to potrebno.

Trenutno ima približno 150 miliona računa u sistemu i više od 180 miliona jedinstvenih kodova, precizirao je Mali i objasnio da oni koji plaćaju karticom imaju veću šansu da budu izvučeni jer im za plaćanje karticom pripadaju dva koda. Prvi potpredsednik Vlade je napomenuo i da će svi računi koji su do sada registrovani biti uključeni u izvlačenje u drugom kolu.

Predsednik Programa za podršku uvođenju elektronskog plaćanja (POS program) Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje „Bolji načinˮ i član Izvršnog odbora NLB Komercijalna banka Vladimir Bošković izrazio je zadovoljstvo time što su udružene snage na jednoj podsticajnoj i pozitivnoj inicijativi koja ima snažan društveni uticaj, poput nagradne igre „Uzmi račun i pobediˮ. Bošković je rekao da najnovija istraživanja pokazuju da oko jedna četvrtina građana traži račun upravo zbog ove nagradne igre, što dokazuje njen ogroman edukativni i motivacioni značaj. On je istakao i da uvođenje novine da bezgotovinska plaćanja donose duplu šansu za osvajanje nagrada predstavlja važan podsticaj za građane i male biznise da pređu na elektronska plaćanja u što većem broju, što nije samo praktičnije i bezbednije, već donosi ogromnu korist za celokupno društvo i za našu ekonomiju.

Deset stanova koji će biti dodeljeni srećnim dobitnicima nalaze se u naselju Zemunske kapije. Od toga, dva su jednoiposobna (po 46,7 kvadratnih metara), dva dvosobna (po 54 kvadratnih metara), pet trosobnih (od 72 do 76 kvadratnih metara) i jedan četvorosobni dupleks od 102 kvadratna metra. Ukupna vrednost nagradnog fonda, odnosno deset stanova koji će građanima biti dodeljeni, iznosi više od 1,9 miliona evra. U nagradnoj igri učestvuju svi računi koji su učestvovali i u prvom krugu, a nisu izvučeni, plus oni koji su poslati u međuvremenu, po završetku prvog kruga. Izvlačenje dobitnika stanova će tradicionalno biti emitovano na Radio-televiziji Srbije, subotom od 18 časova.