Fondacija Alek Kavčić je sinoć, po prvi put, dodelila nagradu Prosvetitelj za najboljeg nastavnika u Srbiji. Ovu titulu poneo je nastavnik fizike iz Zaječara Mladen Šljivović.

Fondacija „Alek Kavčić“ pokrenula je u februaru konkurs za nagradu „Prosvetitelj“ kako bi prepoznala i nagradila najbolje nastavnike, ali i podigla svest u društvu o pojedincima među njima. Takođe, namera Fondacije je i da srpske nastavnike predstavi svetu i omuogući im vidljivost i kroz učešće u konkursu za Global Teacher Prize. Fondacija je sinoć, po prvi put, dodelila nagradu Prosvetitelj 2024.

Među više od hiljadu prijava, u polufinale takmičenja za najboljeg prosvetitelja ušlo je 15 najboljih prosvetnih radnika, koji su odabrani na osnovu svoje posvećenosti, inovativnosti i uticaja na lokalnu zajednicu. Od njih petnaest, izdvojilo se četvoro finalista. Za pobednika prvog „Prosvetitelja“ Srbije žiri je izabrao nastavnika fizike iz Zaječara Mladena Šljivovića.

Sem Šljivovića finalisti su bili: učiteljica Tamara Ostojić Gregus iz Novog Sada, nastavnik matematike Andreja Pavlović iz Smedereva i vaspitačica Vesna Stanimirović iz Sremske Mitrovice.

Svoje zadovoljstvo zbog prisustva ovoj svečanosti nije krio ni glumac Tihomir Stanić.

Prisutan je bio i profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Ognjen Radonjić, koji je upozorio na to da je društvo, koje šalje poruku da neko ko se bavi prosvetom nema budućnosti na personalnom nivou, osuđeno na lagano i tiho izumiranje.

Publika je imala priliku da svojim glasovima na sajtu „Prosvetitelj“ izabere svog favorita, i to je ove godine nastavnik Mladen Đuričić. Škola u kojoj Mladen predaje, gimnazija „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu zbog toga je ponela titulu „Svetionik obrazovanja“.

Nagrada za životno delo u oblasti obrazovanja mladih „Počasni Prosvetitelj“ pripala je prof. dr Vojislavu Andriću.

Skulptura „Prosvetitelj“, rad skulptora Bogdana Dobrote, predstavlja figuru nastavnika, koji jednom rukom drži knjigu, kao simbol znanja, a iz dlana druge ruke izranja zvezda, kao simbol đaka koji se tokom školovanja osnažuju da pronađu svoj put i mesto u svetu. Ova nagrada simboliše nastavničku profesiju i njen značaj za budućnost Srbije.